مطالعات برنامه ریزی منابع آب

 مطالعات منابع آب زیر زمینی (اکتشاف؛ برنامه ریزی و استفاده پایدار و بهینه )

امروزه انجام مطالعات جامع وتهیه نقشه های منابع آب زیرزمینی در بسیاری از مناطق از اهمیت بالایی برخوردار است،به منظور مدیریت پایدار منابع و برنامه ریزی و ارائه راهکارهای مدیریت مصرف آب های زیر زمینی ؛دسترسی به اطلاعات جامع و بروز زیرسطحی منطقه کمک شایانی خواهد نمود.

از طریق انجام مطالعات ژئوفیزیکی در محل و همچنین تلفیق داده های صحرایی با اطلاعات موجود منطقه و لاگ های حفاری و نقشه های زمین شناسی و نتایج  حاصله از دورسنجی می توان اطلاعات کامل و جامعی از منابع زیرزمینی آب (سفره ها و چشمه ها و رگه ها ) بدست آورد .

 

 

مطالعات سازند های زیرزمینی با دقت بالا از طریق تلفیق متدهای برداشت ژئوفیزیک من جمله : الکترومغناطیس و وی ال اف پروازی (پهپاد و بالگرد) ،رزیستیویتی متری صحرایی ،لرزه نگاری ،گراویمتری و میکرو گراویمتری،پتانسیل خودزا ،قطبش القایی و مگنتومتری نقطه ای و خطی،الکترومغناطیس صحرایی (محدوده زمان و محدوده فرکانس) و همچنین تطبیق داده های صحرایی با مطالعات هیدرولوژی و مطالعات دورسنجی و نقشه های زمین شناسی منطقه ای و اطلاعات لاگ های حفاری و بانک های داده موجود در منطقه .

 

 

 

 

تدقیق منابع آبی ؛مطالعات منابع آب زیرزمینی (سفره های زیرزمینی؛ گسله های و زون های آبدار) در سطح کلان و منطقه ای  در موارد بسیاری مانند نمونه های زیر کارساز و موثر خواهد بود:

 تفکیک منابع شور و شیرین و آلوده و سالم .

 دسترسی به آب با کیفیت در مناطق با آلودگی و ناخالصی و شوری

 تفکیک منابع و جلوگیری از پیوستن منابع سالم به منابع آلوده و دارای ناخالصی.

 تعیین بهترین محل دفع پساب و فاضلاب ( همگام با زیست بوم منطقه )

 برنامه ریزی و تهیه سیستم جامع زیرسطحی به جهت مدیریت منابع ارزشمند ملی.

 مطالعات منابع آبی عمیق و نیمه عمیق و برنامه ریزی جهت استفاده از منابع تجدیدپذیرآب ژرف.

 سد های زیر زمینی و جلوگیری از هدر رفت آب حوزه های رودخانه های مرزی.

 سدهای آب رسان و برنامه ریزی جهت استفاده بهینه از منابع. 

جلوگیری از وقوع سیل و روان آب.

 

  شرکت زمین خاک پویان از شرکت های فناور پیشرو در زمینه ساخت تجهیزات نوین و اجرای مطالعات منابع آبی زیرزمینی ؛مفتخر است در زمینه شناسایی و مدیریت پایدار این منابع ارزشمند خدمات ارائه نماید.

 

  از جمله خدمات ما در این زمینه می توان موارد زیر را برشمرد:

  مطالعات ماهواره ای (ریموت سنسینگ) مناطق وسیع و تعیین وضعیت کلی منطقه.

  مطالعات هیدروژئولوژی و تعیین بیلان آبی .

  مطالعات مناطق مستعد فرو نشست و تعیین راهکارهای کاهش مخاطرات.

  مطالعات پروازی و صحرایی ژئوفیزیک و تعیین وضعیت آبخوان ها و سفره ها با متد های مقاوت سنجی؛سایزمیک ؛الکترومغناطیس؛سایزموالکتریک و ...

  مطالعات و تعیین نقاط تراوا جهت هدایت آب های درگیر (روان آب ها ،سیلاب ها، آب های زیرزمینی درگیر با پروژه های ساختمانی ؛آبهای حاصله از بارندگی و ...)

  تفکیک منابع آلوده و سالم و همچنین برنامه ریزی جهت جلوگیری از آلودگی منابع زیرزمینی سالم.

  تعیین محل فرار آب سدها و وضعیت سنجی خطوط انتقال آب. (تعیین نشتی و گریز آب)

  تعیین محل مناسب جهت دفع پساب و آلاینده ها و همچنین پساب ناشی از تصفیه های آب و آب شیرین کن ها.

 

ویدئومتری قائم و افقی چاه ها و کانال ها

یکی از ابزارهای مهم برای مشاهده درون چاهی استفاده از دستگاه ویدئومتری می باشد که با استفاده از آن امکان جمع آوری اطلاعات زیر از داخل چاه فراهم می گردد:

  • مشاهده نشت.
  • خوردگی و فرسایش.
  • تعین نوع رسوبات موجود در جدار داخلی لوله.
  • تعین نوع لوله جدار (اسکرین یا غیر مشبک)
  • علل خرابی لوله جدار و چگونگی ترمیم آن.
  • کنترل مناسب فعالیت شرکت های حفاری امکان پذیرخواهد شد.

 همچنین به جهت وضعیت سنجی و تهیه فیلم و عکس از وضعیت کانال های آب و فاضلاب (کانال های مورب و افقی) می توان از ربات مخصوص ویدیومتری استفاده نمود؛که از جمله مزایای استفاده از این سیستم می توان موارد زیر را برشمرد:

  • وضعیت سنجی خطوط انتقال.
  • تعیین محل های گرفتگی و یا نشت و یا خرابی در خطوط و کانال ها بدون نیاز به حفاری و عملیات مخرب.
  • تعیین وضعیت اتصالات و محل های مشکوک .
  • امکان تهیه فیلم و عکس رنگی به صورت آنلاین از کانال ها و قنوات و خطوط انتقال.

 شرکت زمین خاک پویان با امکانات اجرای مطالعات افقی و عمودی (ویدئومتری چاه ها و کانال ها )در اقصی نقاط ایران آماده خدمت رسانی به کارفرمایان محترم می باشد.

 

تعیین محل حفر چاه آب

  امروزه با توجه به هزینه های بالای عملیات حفاری جهت دسترسی به آب ؛مطالعات زیرزمینی آب یابی (مطالعات ژئوفیزیک) کمک بسزایی در کاهش هزینه ها و افزایش موفقیت خواهد داشت.

از طریق مطالعات زیرسطحی ژئوفیزیک می توان اطلاعات جامعی در مورد شرایط زمین و سفره های آب زیرزمینی و همچنین بهترین محل دسترسی به آب و انجام حفاری بدست آورد.

  شرکت زمین خاک پویان با سابقه درخشان در زمینه آبیابی و بررسی لایه های زیر زمینی با سابقه مطالعاتی در سراسر ایران عزیزمان.

امروز با پیشرفت علم و تجهیز شدن صنعت کشور به روش های نوین و دقیق، اتلاف وقت و هزینه به حداقل رسیده است. صنعت کشاورزی و آبیاری هم به پیشرفت های خوبی در زمینه های مختلف رسیده است. یکی از تکنولوژی های این صنعت،  دستگاه های ژئوفیزیکی برای اکتشاف آب های زیرزمینی است. با توجه به افت سطح آب در دشتها و یا خشک شدن چاههای آب کشاورزی استفاده از تکنیک مدرن ژئو الکتریک و مطالعات منابع آب زیرزمینی با روش های الکترومغناطیسی میتوان با هزینه ای کم نسبت به سایر روشها جهت پیدا کردن بهترین محل حفاری اقدام نمود. دستگاه های ژئوفیزیکی بویژه دستگاه ژئوالکتریک و نیز روش الکترومغناطیس پهن باند در مطالعات قبل از حفاری چاه آب شرب و کشاورزی این شرکت به منظور تعیین محل حفاری چاه آب با بیشترین میزان آبدهی استفاده می شوند.

 

 از طریق مطالعات ژئوفیزیک آب یابی ؛اطلاعات زیر قابل حصول هستند:

  • شناسایی لایه های زمین .
  • تعیین بهترین و مناسب ترین نقطه برای حفاری و بهره برداری چاه آب با بیشترین میزان آبدهی .
  • تعیین کیفیت آب (میزان شیرینی و شوری و تعیین مرزبین آنها) .
  • تشخیص ریزش احتمالی در طی حفاری و بهره برداری چاه.
  • تعیین محل جابجایی چاه و تعیین میزان کف شکنی .
  • تخمین میزان آبدهی و عمق دسترسی به آب (سطح ایستابی) و تعیین حداکثر عمق حفاری .
  • تعیین محل سنگ بستر و حداکثر عمق حفاری .
  • تعیین محل چشمه ها و رگه های آبی زیرزمینی .
  • طراحی ساختمان چاه جهت افزایش بهره وری و عمر چاه و کاهش ماسه دهی و...

 مطالعات ژئوفیزیک تنها روش تایید شده جهت جانمایی و تعیین منابع آب می باشند و از طریق مطالعات ژئوفیزیک آب یابی می توان هزینه های دسترسی به آب را کاهش داد و موفقیت  عملیات حفاری را تضمین نمود. چه بسیار از کشاورزان و صنعتگرانی که به علت عدم انجام مطالعات زیرزمینی عملیات حفاری ناموفق داشته اند و دچار ضرر و زیان مالی و زمانی بسیار شده اند.

تصویر بالا قسمتی از گزارش آب یابی در استان لرستان می باشد که توسط شرکت زمین خاک پویان انجام پذیرفته است ؛محل مورد مطالعه دشت آب رفتی با توپوگرافی هموار بوده است که به علت پایین رفتن سطح آب منطقه مجبور به انجام مطالعات و تعیین محل مناسب جهت جابجایی چاه بودند.

همانگونه که در تصویر بالا مشاهده می کنید تفکیک لایه بندی با روش رزیستویتی متری انجام گرفته است و به علت وجود ریز گسل ، بافت آبدار مناسبی در زمین جهت حفاری مشاهده گردیده است که بهترین محل جهت حفاری و دسترسی به آب می باشد.

همچنین با توجه به هزینه های بالا عملیات حفاری در لایه های سنگی؛اهمیت مطالعات آب یابی در زمین های کوه پایه ای یا زمین هایی که دارای لایه های سنگی می باشند دوچندان می گردد؛از طریق مطالعات در این مناطق می توان محل دقیق گسله ها و جدار ها و شکاف های آبدار را مشخص نمود ؛همچنین در  زمین هایی که مشکل شوری آب را دارند؛عملیات برداشت ژئوفیزیک می تواند لایه های شور وشیرین را به دقت تفکیک نماید و استحصال منابع با کیفیت را امکان پذیر سازد؛همچنین تعیین بافت لایه بندی زمین و تعیین سازند های مختلف محل حفر چاه تاثیر زیادی در برنامه ریزی جهت افزایش کارایی و عمر مفید و همچنین تعیین نوع لوله جدار و اسکرین مناسب و جلوگیری از ماسه دهی و ایجاد رسوبات و... خواهد داشت.

یکی از روش های مرسوم و متداول در برداشت ژئوفیزیکی منابع آبی روش ژئوالکتریک می باشد که باتوجه به چیدمان انتخاب شده  می تواند اطلاعات جامعی از شرایط زمین را در دسترس قراردهد.(همانگونه که در تصویر فوق مشاهده می کنید برداشت زمین با روش سونداژ قائم ژئوالکتریک در حال انجام است.) 

 

 
 
 

احیا و افزایش آب دهی چاه های قدیمی :

 با توجه به هزینه های سنگین حفاری مجدد  در برخی از موارد راهکار های نوین احیاء چاه های آب گزینه اقتصادی و به صرفه جهت افزایش آبدهی می باشند.

 در بسیاری از موارد جداره چاه ها به مرور زمان دچار گرفتگی رسوبات می گردند که این رسوبات با مسدود نمودن سوراخ های جدار مانع آبدهی مناسب چاه میگردند.

شرکت زمین خاک پویان با بهره مندی از امکانات نوین احیای شیمیایی و فیزیکی چاه ها , با هزینه ای بسیار کمتر از حفر مجدد چاه ؛ این رسوبات و گرفتگی ها را از جداره و لایه های گراول پک و پشت جدار پاکسازی می کند ؛ در نتیجه چاه های قدیمی به آبدهی مناسب می رسند.

 
 

شرکت مهندسین زمین خاک پویان با سابقه درخشان اکتشافی در ایران و کشور های همسایه؛ آماده ارائه خدمات آب یابی و مطالعات منابع آبی زیر زمینی به صنعتگران و کشاورزان می باشد.

 

احیاء و بازیابی چاه

احیا و افزایش کیفیت و کمیت خروجی چاه های قدیمی با روش های نوین من جمله ایرشاک و همچنین متد های نوین احیای شیمیایی :

در بسیاری از مناطق شاهد هستیم که چاه های آب به علل متفاوت دچار گرفتگی و مسدود شدن جدار و لایه های تراوا می شوندکه منجر به کاهش دبی خروجی می شود ؛

  شناسایی وضعیت چاه ها و تعیین متد مناسب جهت افزایش راندمان و بازدهی از جمله فعالیت های شرکت زمین خاک پویان می باشد.

از آنجا که در بیش از نود درصد چاه های کشور شستشوی دوره ای انجام نمی پذیرد و همچنین در بسیاری از چاه ها حتی پس از حفاری توسعه چاه نیز به درستی اجرا نمی گردد بسیاری از چاه ها گاها حتی از بدو حفاری دچار گرفتگی در لوله جدار و گراول پک و همچنین لایه های اطراف چاه می باشند .

  در بسیاری از موارد حتی در زمان حفاری به علت عدم شستشو و کلراسیون تجهیزات حفاری قبل از شروع عملیات؛ باکتری ها و عوامل مخرب سلولی و بیولوژیکی از دستگاه حفاری به چاه منتقل می شوند و منجر به تسریع در روال گرفتگی جدار و ایجاد رسوبات و  یا حتی خوردگی جدار می گردد ؛من جمله می توان به باکتری های آهنخوار اشاره نمود که در صورت انتقال به چاه و لایه های آبدار موجب تسریع در ایجاد رسوبات و گرفتگی و کاهش راندمان سریع چاه می گردند.

در بسیاری از چاه ها نیز که دچار ماسه دهی و سیلت دهی نیز می باشند و گرفتگی در لوله جدار مشهود نیست از طریق عملیات بازسازی و احیا مناسب می توان این پیامد های ناخواسته را کاهش داد.

  شرکت مهندسین زمین خاک پویان پیشرو در خدمات نوین احیا و بازسازی چاه های عمیق و نیمه عمیق آب ؛با سابقه درخشان فعالیت در سراسر ایران عزیز می باشد.

در عملیات احیا و نوسازی چاه پس از انجام مطالعات ویدئومتری و یا در صورت نیاز ژئوفیزیک ؛بسته به وضعیت فعلی چاه و نوع رسوب گذاری و گرفتگی جدار ،کارآمد ترین متد جهت احیا و بازسازی چاه انتخاب و اجرا میگردد.احیا چاه

 از روش های مرسوم احیاء و بازیابی چاه ها می توان موارد زیر را نام برد:

الف - عملیات فیزیکی برای بهسازی چاه:

  •   پیستون زنی
  •    بروس زنی
  •   تزریق هوا یا آب بصورت تحت فشار (جت)
  •   طناب انفجاری
  •   استفاده از روش التراسونیک
  •   سونار جت
  •   شوک گاز نیتروژن

ب - عملیات شیمیائی برای بهسازی چاه:

  •    روش اکوآ-فریداز طریق تزریق گاز دی اکسید کربن
  •    اسید شوئی

 

انتخاب روش احیاء و بازیابی در کسب نتایج مناسب و کاهش هزینه ها ضروری است.

 در ادامه مطلب انواع رسوب گذاری چاه ها و روش های مقابله با آنها ذکر شده است:


 

ادامه مطلب

آبیابی

  آبیابی و تعیین محل حفر چاه به روشهای ژئوفیزیک

  • آیا می دانید چاههایی که با روشهای علمی تعیین محل می گردند ، بسیار موفق تر از چاههایی می باشند که بدون مطالعه حفر می شوند ؟

  • آیا می دانید مطالعات ژئوفیزیک تنها روش تائید شده جهت شناخت آبهای زیرزمینی است ؟

  • آیا می دانید با انجام مطالعات قبل از حفاری می توان ریسک هزینه های حفاری را تا 90% کاهش داد ؟

  • آیا می دانید هزینه انجام مطالعات ژئوفیزیک نسبت به هزینه های حفاری بسیار ناچیز است ؟

  • با انجام مطالعات ژئوفیزیک می توانید عمق و روش مناسب برای حفاری را تعیین و با کمترین هزینه بهترین نتیجه را کسب نمائید و با کسب نتیجه بهتر از اتلاف سرمایه ها پرهیز نمائید.

آبیابی

 

 قبل از حفاری چاه، كف شكني و يا جابه جايي با ما تماس بگیرید :

با استفاده از بهترین و پیشرفته ترین امکانات ژئوفیزیکی و با هزینه مناسب توسط کارشناسان ژئوفیزیک، آب زیرزمینی، زمین شناسی ؛مطالعات و اندازگیری های ژئوفیزیکی اطلاعات جامع و کاملی را در مورد سفره آب زیرزمینی در اختیار قرار می دهد. از جمله اطلاعاتی که در مورد منابع آب زیرزمینی بدست می آید شامل:

  • اکتشاف آبهای زیرزمینی (آب یابی) و تعیین سطح ایستابی سفره ها و محل رگه های آبدار.

  • شناسایی لایه های زمین و تفکیک لایه بندی جهت کاهش هزینه های حفاری و تعیین لایه های سنگی.
  • تعیین بهترین و مناسب ترین نقطه برای حفاری و بهره برداری چاه آب با بیشترین میزان آبدهی .

  • تعیین کیفیت آب (میزان شیرینی و شوری و تعیین مرزبین آنها).

  • تعیین وضعیت سنگ بستر یا لایه های نهایی آبدار.
  • تشخیص ریزش احتمالی در طی حفاری و بهره برداری چاه .

  • تعیین محل جابجایی چاه و تعیین میزان کف شکنی .

  • تخمین میزان آبدهی و عمق دسترسی به آب (سطح ایستابی) و تعیین حداکثر عمق حفاری .

آب یابی

 

اکتشاف آب زیرزمینی

امروز با پیشرفت علم و تجهیز شدن صنعت کشور به روش های نوین و دقیق، اتلاف وقت و هزینه به حداقل رسیده است. صنعت کشاورزی و آبیاری هم به پیشرفت های خوبی در زمینه های مختلف رسیده است. یکی از تکنولوژی های این صنعت، متد ها و دستگاه های نوین ژئوفیزیکی برای اکتشاف آب های زیرزمینی است. با توجه به افت سطح آب در دشتها و یا خشک شدن چاههای آب کشاورزی استفاده از تکنیک مدرن ژئو الکتریک و اسکن آب زیرزمینی با روش های الکترومغناطیسی میتوان با هزینه ای کم نسبت به سایر روشها جهت پیدا کردن بهترین محل حفاری اقدام نمود. دستگاه های ژئوفیزیکی در مطالعات قبل از حفاری چاه آب شرب و کشاورزی به منظور تعیین محل حفاری چاه آب با بیشترین میزان آبدهی استفاده می شوند.

 اکتشاف آب

 

مطالعه اکتشاف ژئوفیزیکی آب زیرزمینی

با استفاده از مطالعات ژئوفیزیک آب زیرزمینی که در سطح زمین انجام میگیرد با هزینه ای نسبتا کم و سریع، می توان به طور کلی اطلاعات مفیدی در مورد منابع آب زیرزمینی به دست آورد . در بررسی های ژئوفیزیک به روش ژئوالکتریک مستقیما نوع سنگ ها ، تخلخل ، نفوذپذیری و مشخصاتی از این قبیل به دست نمی آید . بلکه با اندازه گیری برخی از خواص فیزیکی سنگ ها می توان محل هایی را که احتمال وجود آبخوان های مطلوب بیشتر است ، مشخص کرد و اطلاعات با ارزشی در خصوص جنس وضخامت لایه های زیرزمینی و سنگ کف سفره های اب زیرزمینی قبل از انجام حفاری چاه ارائه دهد و قطعاً در جلوگیری از اتلاف و به حداقل رساندن هزینه های حفاری نقش بسیارموثر و مفیدی دارد. برای اطلاعات دقیق تر باید نتایج بررسی های ژئوفیزیک با نتایج حاصل از چاه های اکتشافی تلفیق شوند .با بررسی های ژئوفیزیک می توان محل های مناسب تر برای حفر چاه را مشخص کرد .روش های ژئوفیزیک متنوع اند ولی معمولی ترین روش مورد استفاده در مطالعه آب های زیرزمینی روش مقاومت ویژه است.

 

شرکت زمین خاک پویان با بهره گیری ازتلفیق آرایه ها و متدهای برداشت داده (با توجه به سازند منطقه و عمق و هدف مطالعه)  علی الخصوص تلفیق متد های مقاومت سنجی و الکترومغناطیس (فرکانس دومین ) و همچنین متد ام آر اس و پتانسیل خودزا، امکان تدقیق منابع و دسترسی به اطلاعات موثق و قابل استنادی از وضعیت سفره ها و رگه ها دارا می باشد.

 از جمله خدمات شرکت ما  :

  تعیین محل رگه ها و چشمه های زیرزمینی و تعیین محل مناسب و عمق موثر حفاری.

  تبیین وضعیت آبرفت منطقه و تعیین محل مناسب دسترسی به بیشترین ستون آب و بیشترین تراوایی .

  تفکیک آب شور و شیرین و تعیین محل مناسب حفاری جهت دسترسی به آب با کیفیت.

  ویدیومتری چاه های آب و تعیین وضعیت جدار و رسوبات و ...

  احیای چاه های آب قدیمی و رسوب گرفته با روش های نوین فیزیکی و شیمیایی و افزایش آبدهی چاه های آب قدیمی.

  حفاری چاه های آب با دستگاه روتاری و ضربه ای (بسته به عمق ونوع لایه بندی زمین)

  اصلاح جدار چاه های معیوب و دچار له شدگی جدار .

  خارج سازی ادوات و لوله و پمپ گیر افتاده داخل چاه ها.

  کف شکنی چاه های قدیمی و افزایش عمق آن ها.

 

 شرکت مهندسین زمین خاک پویان با سابقه درخشان اکتشافی در ایران و کشور های همسایه؛ آماده ارائه خدمات آب یابی و مطالعات منابع آبی زیر زمینی به صنعتگران و کشاورزان  می باشد.

 

 فیلم فوق مربوط به عملیات حفاری و پمپاژ چاه آب در شهرستان رودان می باشد که مطالعات ژئوفیزیک منابع آب در سال 1399 در محل صورت پذیرفت و عملیات حفاری نیز در اردیبهشت ماه 1400 تکمیل گردید ؛ تمامی مراحل حفاری طبق گزارش ارائه شده پیش رفت و درلایه و عمق ذکر شده به آبرفت مورد نظر دسترسی پیدا کردند و حفاری تا عمق ذکر شده در گزارش ادامه پیدا کرد که نتیجه در فیلم بالا قابل مشاهده است (لازم بذکر است که زمین فوق قبلا توسط چند اکیپ محلی آب یابی مطالعه شده بود و بر خلاف نتیجه حاصله اظهار داشته بودند که حفاری انجام نگردد و فاقد آبرفت مناسب می باشد!!! همچنین کارفرما یکبار حفاری ناموفق و بدون نتیجه انجام داده بود )

آبیابی و اکتشاف آبهای زیر زمینی

آب یابی
امروز با پیشرفت علم و تجهیز شدن صنعت کشور به روش های نوین و دقیق، اتلاف وقت و هزینه به حداقل رسیده است. صنعت کشاورزی و آبیاری هم به پیشرفت های خوبی در زمینه های مختلف رسیده است. یکی از تکنولوژی های این صنعت، اختراع دستگاه های ژئوفیزیکی برای اکتشاف آب های زیرزمینی است. با توجه به افت سطح آب در دشتها و یا خشک شدن چاههای آب کشاورزی استفاده از تکنیک مدرن ژئو الکتریک و اسکن آب زیرزمینی با روش های الکترومغناطیسی میتوان با هزینه ای کم نسبت به سایر روشها جهت پیدا کردن بهترین محل حفاری اقدام نمود. دستگاه های ژئوفیزیکی بویژه دستگاه ژئوالکتریک و نیز روش اسکن آب زیرزمینی در مطالعات قبل از حفاری چاه آب شرب و کشاورزی به منظور تعیین محل حفاری چاه آب با بیشترین میزان آبدهی استفاده می شوند.

ادامه مطلب