اطلس قنوات (نقشه قنوات )

    لزوم تهیه نقشه جامع قنوات (اطلس قنوات )در کلانشهر ها  

 

مقدمه :

قنات (کاریز) راه آب یا کانالی استکه در زیر زمین کنده شده، تا آب در آن برای رسیدن به سطح زمین جریان یابد. این جوی یا کانال در عمق زمین برای ارتباط  دادن رشته چاه هایی است که از مادرچاه سرچشمه میگیرد . قنات ها به منظور هدایت آب و مدیریت آن برای کشاورزی و سایر مصارف بکار گرفته می شوند. قنات کاریز)يكي ازپيچيده ترين فنون بومي است كه اجراي آن مستلزم آگاهي از رفتار طبيعي آبهاي زيرزميني و تشكيلات زمين شناسي ميباشد.

در بسياري از قنوات كه از صدها سال پيش حفر شده اند هيچ نوع خطايي ديده نميشود كه مقنيان نيز به آن اذعان داشته و گاهي عجايب قنوات به حدي استكه  اجراي آنها را به افراد غير زميني نسبت ميدهند. درحاليكه حفر آنها توسط افراد عادي با دقت فني بسيار بالا صورت پذيرفته است. و اغراق آميز نيست اگر اين صنعت را جزو عجايب تمدن بشري به حساب آوريم . در استان خراسان جنوبي تعداد 6000 رشته قنات به ثبت رسيده است كه چنان چه به طور  ميانگين طول هر كدام را 500 متر در نظر بگيريم تونلي آدمرو ، نزديك به 3000  كيلومتر يعني معادل دو سوم محيط كشورمان ايران ميشود و البته آمار بيش از اين تعداد است به طوريكه در نيمسال اخيرحدود 1000  رشته ديگر شناسايي و درحال اقدام براي تثبيت ميباشند.

 

ادامه مطلب

کاربرد های سنجش از دور در زمین شناسی

  امروزه در کشورهاي پيشرفته دنيا سنجش از دور جزء لاينفک بسياري از پروژه هاي زمين شناسي است ؛ کشور ما نيز با در اختيار داشتن منابع معدني فراوان و نيز به دليل مستعد بودن نسبت به بلاياي طبيعي چون زمين لرزه نيازمند بهره گيري از پتانسيلهاي سنجش از دور براي اکتشاف معادن ومديريت بلايا است.
 

ادامه مطلب

مطالعات تخصصی معادن

 شرکت زمین خاک پویان مرکز تخصصی مطالعات معادن فلزی و غیرفلزی .

  تهیه نقشه های زمین شناسی .

 پی جویی و بررسی های زمین شناسی صحرایی .

 تعیین نقاط و محدوده های مستعد مواد معدنی مختلف

ادامه مطلب

ده نکته اساسی در چاه های آب

شرکت آب و فاضلاب در اقدامی بجا و مناسب اطلاعاتی کاربردی و مفید در خصوص چاه های آب جمع آوری و ارائه نموده است که برای تمامی کسانیکه به نحوی با چاه های آب در ارتباط هستند نه تنها ضروری بلکه لازم است ،لذا تصمیم گرفتیم در این بخش متن کامل را جهت استفاده شما عزیزان قراردهیم .

  بهره برداری بهینه از تاسیسات موجود و بکارگیری  روشهای موثر در کاهش هزینه ها   در شرایط اقتصادی فعلی کشور بسیار مهم و با اهمیت می باشد .بسا که به طرح و یاانتخاب روش ساده میتواند درحجم زیادی ازهدر رفت سرمایه جلو گیری بعمل آورد.

انتخاب مطالعه محل حفر چاه ، طراحی ساختمان چاه، روش حفاری ،طراحی اتاقک چاه، استفاده از درایوهای کاهنده دور موتور،نگهداری و تعمیرات بموقع ،استفاده از لوله های مناسب برای چاه و برنامه بهسازی و اتخاب روش مناسب برای بازیابی و امکان بهره برداری بیشتر از چاه تاثیر زیادی در صرفه جوئی دارد.

برای این منظور سعی شده با استفاده از تجربیات سایر کشور ها و داخل کشور همراه با تصاویر از فعالیت های انجام شده در داخل کشور و چاهها روشهای مناسب اتخاذ نموده وبه اجرا در آید، باشد که با بکارگیری از آن قدمی هر چند کوچک در رشد و پیشرفت میهن عزیز مان برداشته باشیم.

 

ادامه مطلب

کاربرد مطالعات ژئوالکتریک در پروژه های عمرانی

امروزه در پروژه های عمرانی ( راهسازی ؛ ساختمان سازی ؛ احداث تونل ها و زیرگذر ؛خطوط ریلی و ...) مطالعات آشکارسازی زیرزمینی ژئوفیزیک کاربرد گسترده ای دارد .

یکی از روش های متداول و مرسوم جهت نیل به اطلاعات از وضعیت زیرزمینی پروژه ها ؛ مطالعات ژئوالکتریک می باشد ؛ که اطلاعات جامعی از سازند زیرزمینی و ساختگاه پروژه به دست می دهد.

 آرایه های متفاوت برداشت های ژئوالکتریک (رزیستیویتی متری ) امکان کسب اطلاعات متفاوت از لایه بندی زمین و خاک و آب و حفرات و قنوات و گسله ها و ... را فراهم می کند.

 

 

 

 مطالعات ژئوالکتریک از جمله عمليات هاي صحرايي ژئوفيزيكي است كه بر اساس انتقال جريان الكتريكي به داخل زمين و اختلاف پتانسيل ايجاد شده بين دو نقطه براي بدست آوردن مقاومت ويژه عمق هاي مختلف زمين طراحي شده است.

ادامه مطلب