مفاهیم اساسی در زمین شناسی معدن

تعاریف و مفاهیم اساسی در زمین شناسی معدن

  بعضی از واژه های زیر از یک کشور به کشور دیگر و نیز از یک سیستم اقتصادی به سیستم اقتصادی دیگر دارای تعاریف متفاوتی است. 

كانه: کانی ای است که بعنوان منبع اقتصادی یک فلز مفید مورد استفاده قرار می گیرد.

 

باطله: بیشتر کانه ها همراه با مواد بی ارزشی می باشند به نام باطله. باطله ممکن است سولفور، سیلیكات، کربنات و یا فلورید باشد. یک کانی ممکن است در یک معدن باطله و در معدنی دیگر کانی با ارزش محسوب شود. مثلا باریتی که به مقدار کم در معادن سرب وجود دارد، باطله محسوب می شود؛ اما در معادنی که باریت بصورت رگه های قطور احادث شده است، بعنوان ماده ای با ارزش استخراج می شود.

كانسنگ یا سنگ معدن: عبارت از سنگها یا کانی هایی می باشند که استخراج و ارائه آنها به بازار و یا بخش صنعتی، سود آور باشد.  

کانسار فلزی: به معنی یک کانسار است که تحت شرایط اقتصادی و فن آوری موجود از آن بتوان فلز به دست آورد.

 کانسار: به محل پیدایش طبیعی کانی یا کانی هایی که معمولا دارای ارزش اقتصادی می باشند، کانسار اطلاق می شود.

معدن: به کانسار و یا کانساری فلزی اطلاق می شود که در حال بهره برداری باشد و یا آنکه قبلا از آن بهره برداری شده باشد.

عیار: مقدار فلزموجود در یک سنگ معدن عيار آن نامیده می شود که بصورت در صد و یا پی پی ام بیان میشود. 

کلارک: میانگین عیار یک عنصر در پوسته زمین به کلارک آن عنصر موسوم است. 

 عیار حد: عبارت است از پایین ترین عیار قابل استخراج در یک توده معدنی.

ضريب غنی شدگی: برای تشکیل یک توده معدنی، عنصر یا عناصر مورد نظر می بایست نسبت به مقدار آنها در پوسته معمولی زمین تا حد بسیار زیادی غنی شده باشند. مقدار این غنی شدگی، ضریب غنی شدگی نامیده می شود. 

ذخایر: این واژه به توده های معدنی در حال استخراج، توده های معدنی ای که موجودیت آنها به کمک حفاری یا سایر روشها مشخص گردیده است و بالاخره توده های معدنی ای که وجودشان در مناطق خاصی با اطمینان حدس زده شده است، اطلاق می گردد.

 منابع: این واژه به ذخایر، مواد کشف شده ای که در حال حاضر استخراج آنها غیراقتصادی می باشد و توده های معدنی هنوز کشف نشده اطلاق می گردد.انواع ذخایر معدنی عبارتند از:

الف) ذخيره قطعی: ذخيرة قطعی به ذخیره ای گفته می شود که با نمونه برداری کامل و مشخص نمودن دقیق شکل، عیار و تناژ توده معدنی تعیین گردیده باشد. 

ب) ذخيره احتمالی: اگر نمونه برداری بطورکامل انجام نشود؛ اما اطلاعات زمین شناسی به اندازه کافی وجود داشته باشد؛ بطوری که بتوان از روی آنها بطور معقولانهای تناژ و عیار توده را حدس زد، ذخیره تعیین شده، ذخيرة احتمالی نامیده می شود.

ج) ذخيره ممكن: اگر از توده معدنی تعداد کمی نمونه در اختیار داشته باشیم؛ اما از اطلاعات دیگری نظیر شواهد زمین شناسی و مقایسه با کانسارهای مشابه بتوانیم عیار و مقدار ذخیره را حدس بزنیم، به ذخیره ای که بدین طریق محاسبه می گردد، ذخيره ممکن گفته می شود (منبع: شهاب پور).

1400/8/12

 تیم زمين شناسي و اكتشاف مجموعه زمین خاک پویان با پرسنلی مجرب و دارای دانش روز در خصوص اکتشاف و استخراج انواع معدن پشتیبان و مشاور شماست.

در صورت نیاز به مشاوره با مهندسین زمین خاک پویان تماس حاصل فرمایید.

تلفن تماس

09124677907

09126784945