ترکیبات آب چشمه ها و چاه ها

علت ترشی و تلخی یا شوری آب چشمه یا چاه چیست ؟ چه عناصر و ترکیباتی به طور معمول در آب چاه یا چشمه ها مشاهده می شود؟

چشمه,چاه,آبیابی,ژئوفیزیک,حفاری

از آنجائیکه ترکیبات قشر زمین در نقاط مختلف، متفاوت می‌باشد، ترکیبات آب‌های خروجی از زمین نیز فرق می‌کند. آب‌های چشمه ها و چاه ها را از روی اینکه چه ترکیبی بیشتر در آن وجود دارد طبقه بندی می‌کنند:

 

1. آب‌ معدنی اسیدی ( ترش مزه ) : این آب‌ها باید لااقل در یک لیتر، یک گرم انیدرید کربنیک طبیعی آزاد محلول داشته باشد.

2. آب معدنی سولفات سدیم‌دار (شور مزه ): آب این چشمه‌ها دارای سولفات سدیم و همچنین کلرور سدیم و بی‌کربنات سدیم می‌باشند.

3. آب چشمه‌های تلخ: مهمترین ماده شیمیایی که در آب این چشمه‌ها موجود است و موجب تلخی مزه آنها می‌گردد، سولفات منیزیم می‌باشد، اما علاوه بر سولفات منیزیم، اکثرا سولفات سدیم و کلرور سدیم هم در آنها وجود دارد.

4. چشمه‌های کلرید سدیم ( شور مزه ): در آب این چشمه‌ها بیش از یک گرم املاح در لیتر موجود است و بیشتر این املاح نیز کلرور سدیم می‌باشد.

5. آب آهن‌دار و منگنز دار ( مزه تلخ فلزی ): آب‌هایی که در یک لیتر آب آنها بیش از ده میلی گرم آهن به حالت محلول موجود باشد، از آنجایی که آب‌های آهنی زود تجزیه و آهن آنها ته‌نشین می‌شود، معمولاً در همان سرچشمه‌ آنرا می‌آشامند.

6. آب گوگردی: این آبها دارای هیدروژن سولفوره آزاد و یا هیدروسولفور و یا هر دوی این‌ها می‌باشند (بوی هیدروژن سولفوره، شبیه بوی تخم مرغ گندیده است)

7. آب ‌آهک‌دار: این آبها دارای نمک‌هایی هستند که قسمت اعظم آنها کربنات اسید کلسیم و کربنات اسید منیزیم و گچ و انیدرید کربنیک می‌باشد.

8. چشمه‌های آرسنیک‌دار: این چشمه‌ها دارای مقدار جزئی آرسنیک هستند که بعلت کمی مقدار اثر کشندگی ندارد.

9. آبهای یددار.

 

از طریق مطالعات غیرمخرب ژئوفیزیکی قبل از حفاری چاه های آب و همچنین از طریق مطالعات چاه نگاری (الکتروکاروتاژ) می توان اطلاعات مناسبی در مورد نوع لایه بندی و میزان ناخالصی های زیرزمینی بدست آورد.

 

  شرکت زمین خاک پویان کلینیک تخصصی آبهای زیرزمینی ؛ مجری تخصصی مطالعات منابع آبی .

چشمه